E- GÜVENLİK

10-04-2023   10-04-2023

OKULUMUZ ve e-TWINNING LOGOSU


 

REFİKA AKSOY İLKOKULU

E GÜVENLİK OKUL POLİTİKASI ve KURALLARI

 

AMAÇ

 Eğitimde teknolojinin konumu gereği; teknolojinin potansiyel zararları ve yararları konusunda okulumuzun  idarecileri, öğretmenleri, öğrencileri, velileri ve  çalışanları için farkındalık yaratarak, okuldaki tüm üyeler tarafından bilinen çevrimiçi güvenlik endişelerine yanıt verirken kullanılacak süreci tanımlayarak, tüm paydaşlar için teknolojiyi kullanırken uyulması gereken kuralları belirlemektir.

 KAPSAM

 Bu e güvenlik, okul politikası ve kuralları Refika Aksoy İlkokulu idarecileri, öğretmenleri, öğrencileri, velileri,  çalışanlar ve paydaşlarını kapsar.

TEMEL PRENSİPLER

 eTwinnig, WEB sayfamız ve diğer sosyal platformlarda yayınlanacak etkinlikler, mesajlar, gönderiler, proje materyalleri ve diğer yayınlar aşağıdaki temel ilkelerle uyumlu ve bu ilkelere uygun davranışlarla gerçekleştirilmelidir.

 l Kapsayıcı olmak : Herkesin görüşleri her zaman memnuniyetle karşılanır ve bu davranış kurallarında belirtilen sınırlar içinde bunlara izin verilir. eTwinning'ciler kendi perspektiflerinin ötesine bakmaya, farklı kültürlerle ilişki kurmaya ve diğer eTwinning'cileri hem çevrimiçi hem de yerinde etkinliklerine, projelerine, gruplarına ve ağ etkinliklerine dahil ederken hassasiyet göstermeye teşvik edilir. eTwinning toplumu; güvenli, tacizden arındırılmış bir alan haline getirmek amacıyla birbirlerine karşı anlayış, empati ve açıklığı teşvik eder.

 l Saygılı olmak : eTwinning topluluğu üyeleri, akranlarıyla ilgilenirken ve birbirleriyle etkileşimde bulunurken saygılı olmalıdır. Diğer insanlara ve bu platformdaki faaliyetlerine saygı duymak ve eylemlerinin iyi niyetle motive edildiğini varsaymak, eTwinning kullanıcılarının kendilerini rahat ve güvende hissetmenin yanı sıra motive ve üretken de hissettirecektir. eTwinning ve diğer kullanıcıları, ırklarına, etnik kökenlerine, ulusal kökenlerine, dinlerine, cinsel yönelimlerine veya cinsiyetlerine dayalı olarak veya bir ülkenin, grubun veya azınlığın bir üyesi olarak başkalarına hakaret edemez veya onları küçümseyemez veya insanlara karşı şiddeti teşvik edemez.

 l Hoşgörülü olmak : Zaman zaman anlaşmazlık kaçınılmazdır. Başkalarının görüşlerine karşı hoşgörü, bu toplulukta teşvik edilen pragmatik yaklaşımı yönlendirir. Önemli olan, her zaman bu davranış kurallarında açıklanan ve tanımlanan sınırlar dahilinde, anlaşmazlıklara ve farklı görüşlere yapıcı çözümler aramak ve bazı durumların "aynı fikirde olmamayı kabul etmek" ile sonuçlanabileceğini kabul etmektir.

 l Her türlü iletişimde kibar ve arkadaşça olmak : Özellikle yanlış anlaşılma fırsatlarının daha fazla olduğu uzaktan iletişim; kibar olmak, başkalarının duygularının farkında olmak, onlara saygı duymak ve bunu göstermek demektir. Tüm eTwinningcilere ev sahipliği yapan eTwinning, fikirlerini ve düşüncelerini özgürce ifade edebilecekleri, kolayca paylaşabilecekleri ve dikkate değer bir şekilde detaylandırabilecekleri ve diğer eTwinningcilere eşit davranabilecekleri çevrimiçi bir alandır. Bu; hem diğer sosyal platformlarda hemde  eTwinningde etkinlikleri, proje materyalleri, çevrimiçi ve yerinde toplantı açıklamaları, gönderileri ve mesajlarındaki kelimeleri ve içeriği dikkatlice seçmek için elimizden gelenin en iyisini yapmak anlamına gelir.

 

E - GÜVENLİK POLİTİKAMIZ

 

l Okulumuzun internet erişim ağ güvenliği Milli Eğitim Bakanlığı İnternet Erişim Güvenliği Politikası gereğince, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü adına Türk Telekom A.Ş. tarafından Kurumsal Güvenlik Hizmetleri kapsamında web site kategorilendirmesi otomatik olarak yapılmakta olup kategorilendirilmemiş web sitelerine erişim izni verilmemektedir.l Okulumuzda e-güvenliği sağlamak için Milli Eğitim Bakanlığının Okullarda Sosyal Medyanın kullanılması ile ilgili 2017/12 no'lu genelgesine uygun planlama ve uygulamalar yapılmaktadır.l  WEB sitemizde yapılan yayınlar MEB Okul İnternet Siteleri Yönergesine göre yapılmaktadır.

l Okulumuzun internet sitesi ve sosyal ağlarda yayınlanan veriler kontrollü olarak yapılmaktadır.

l Okulumuz Rehberlik servisi tarafından öğrencilerimize dönük teknoloji bağımlılığının zararları ve siber zorbalık konularında düzenli bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

l "Güvenli İnternet Günü" kapsamında 10-11 Şubat tarihlerinde etkinlikleri düzenlenmektedir.

l Okulumuzun web sitesine https://www.guvenliweb.org.tr/ sitesinin bağlantısı yapılmış olup buradan paydaşlarımızın bu konuda bilgi edinmeleri sağlanmaktadır.

l Okulumuzda izinsiz fotoğraf çekmek kesinlikle yasaktır.

l Öğrencilerimizin yüzleri okula ait hiçbir sosyal medya sitesinde ve eTwinning portalı dahilindeki proje resimlerinde açık bir şekilde gösterilmeyecektir.

 l Öğrencilerimizin ve velilerimizin okulumuza kayıt olurken sağladıkları kişisel bilgileri idare sorumluluğunda ve tarafından korunmaktadır ve bilgileri kendi bilgi ve istekleri haricinde asla 3. şahıslarla paylaşılamaz.

 l İçinde bulunduğumuz yüzyılın iletişim becerileri okulumuz tarafından önemsenmektedir. Bununla ilgili olarak öğrencilerimizin teknolojiyi olumlu yönde kullanım becerilerini geliştirme çalışılmaları yapılmaktadır. 

 l Öğrencilerimiz okula cep telefonu getirmemektedir. Getirmiş olanlar ise telefonlarını kapalı konumda sınıf öğretmenlerine teslim edip, okul çıkışında teslim almaktadır.

 l Okulumuzda etkileşimli tahtalar ve eğitim amaçlı kullanılan bilgisayarlarla projeksiyon cihazları öğretmenlerimizin kontrolünde kullanılmaktadır.

 l Refika Aksoy İlkokulu olarak; Okulumuz e-güvenliğin; bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları gibi teknolojiyi kullanırken, dijital ortamdaki çocukların ve yetişkinlerin korunması gerekliliğine inanmakta ve bu doğrultuda gerekli çalışmaları yapmaktadır.

 l İnternetin ve teknolojinin günlük yaşamın önemli bir parçası olduğuna inanmakta olup çocuklara ve personele riskleri yönetme ve strateji geliştirme yöntemlerinin öğretilmesi konusunda destekleyici çalışmalar yapmaktadır.

 l Çocuklarımızın daha bilinçli ve güvenli internet kullanıcı olmalarının yanında ailelerini bilinçlendirme çalışmalarını da önemsiyoruz.

 

SORUMLULUKLAR

 

Çalışanların Sorumluluğu

 l Okul e-Güvenlik politikalarını okumak ve bu politikalara bağlı kalmak.

 l Öğrenci, veli, öğretmen ve diğer personel verilerini korumak.

 l Bir dizi farklı çevrimiçi güvenlik konusundaki farkındalığa sahip olmak ve onların bakımında çocuklarla nasıl ilişkili olabileceklerini bilmek.

 l Dijital olarak saklanan kişiye ait verileri herkese açık ortamlarda paylaşmamak.

 l Kurum içerisinde resmi izin alınmadan öğrenci veya veli ile çekilen fotoğrafları medya hesaplarında paylaşmamak.

 l Okul içerisinde kişisel cihazlardan ses kaydı ve video kayıtları özelliklerini etkinlik ve ders harici kullanmamak.

 l Okul içerisinde kişisel cihazlarından ders amacıyla kayıt ve video kullanımı gerekiyorsa, bilgilendirme konuşması ardından kayıt durumuna geçmek. Gizli ses kaydı ve video ders amacıyla dahi olsa kullanmamak.

 l Okulda bulunan cihazlarda sosyal medya, mail, e Okul, e Devlet vb. kişisel kullanıcı adı ve şifre gerektiren hiç bir platformda hesaplarını açık bırakmamak. Tarayıcı deposunda "Beni Hatırla" butonunu işaretlememek.

 l Mümkün olduğunca müfredat ile çevrimiçi güvenlik eğitimini ilişkilendirme.

  

Öğrencilerin Sorumluluğu

 l Okul e-Güvenlik politikalarını okumak ve bu politikalara bağlı kalmak.

 l Kendilerini ve başkalarını çevrimiçi olarak korumak için sorumluluk almak.

 l Okulda kullandığı, herkesin kullanımına açık cihazlarda kişisel şifre ile koruduğu hesapları açık bırakmamak.

 l Güvenlik kameralarının okulda bulunma amacını öğrenmek.

 l Okula dijital ortamda göndermesi gereken belgeleri, sadece okulun k12.tr uzantılı resmi adresine göndermek.

 l Okulda, kişisel cihazlarından etkinliklerde izin alma harici, görüntü ve ses kaydı almamak.

 l Öğrenci, öğretmen ve diğer personele ait kişisel cihazların verilerine erişmeye çalışmamak.

 l Okul içerisinde kayıp DVD, CD, USB, disk vb. veri kayıt cihazlarını içeriğine bakmadan sınıf öğretmenine  teslim etmek.

 l Öğrenci, öğretmen, veli ve diğer personele şantaj, zorbalık, tehdit içeren mesajlar göndermemek.

 l Çevrim içi ve çevrimdışı başkalarının hislerine ve haklarına saygı duymak.

 

Velilerimizin Sorumlulukları

 l Okul e-Güvenlik politikalarını okumak ve bu politikalara bağlı kalmak.

 l Öğrenme platformları ve diğer ağ kaynakları gibi okul sistemlerini güvenli ve uygun bir şekilde kullanmak. 

 l Güvenlik Problemleri ve Siber Zorbalık ile mücadelede okul ile iş birliği içerisinde olmak.

 l Öğrenci, öğretmen, veli ve diğer personele şantaj, zorbalık, tehdit içeren mesajlar göndermemek.

 l Okul içinde ve bahçesinde kişisel cihazlardan, etkinlik harici görüntü ve ses kaydı almamak.

 l Okul tarafından istenilen dijital verileri sadece okula ait k12.tr uzantılı adreslere göndermek.

 l Okul veya diğer uygun kurumlardan, kendileri veya çocukları çevrimiçi problem veya sorunlarla karşılaşırsa yardım veya destek istemek.

 

GÜVENLİK

 Kullanıcılar

 l Öğrenciler tarafından hazırlanacak olan bir video hazırlanmadan önce, bununla ilgili görev alan öğrenciler, öğretmenlerinden izin almalıdır

 l  Paylaşılan tüm öğrenci bazlı etkinliklerde, etkinlik öncesinde velilerin izinleri alınmalıdır.

 l  Çevrimiçi etkinlikler Bakanlık tarafından önerilen siteler aracılığıyla yapılacaktır.

 l Kullanıcılar, şahsi sosyal medya hesaplarında, okul öğrencileri ve çalışanlarının yer aldığı görselleri, okul yetkili mercileri tarafından onaylanmadan paylaşamazlar

 l Refika Aksoy İlkokulu, mobil teknolojilerle yapılan kişisel iletişimin, çocuklar, personel ve anne-babalar için gündelik yaşamın kabul edilen bir parçası olduğunun farkındadır; ancak, bu tür teknolojilerin okulda güvenli ve uygun bir şekilde kullanılmasını gerektirir. 

 l Öğrenciler, kişisel cihazlarının ve cep telefonlarının güvenli ve uygun kullanımı konusunda eğitim alacaklardır.  

 l Bilişim araçlarını, okul yönetimi ile öğretmenin bilgisi ve izni dışında konuşma yaparak, ses ve görüntü alarak, mesaj ve e-mail göndererek, bunları arkadaşlarıyla paylaşarak eğitim-öğretimi olumsuz yönde etkileyecek şekilde kullanmak aynı zamanda okul ders saatleri içerisinde telefon bulundurmak kesinlikle yasaktır.  

 l  Öğrenciler ders başlamadan önce telefonlarını sınıf öğretmenlerine teslim etmekle yükümlüdür. 

 l Cep telefonları veya kişisel cihazlar, bir öğretmenin onayını alarak onaylanmış ve yönlendirilmiş müfredat tabanlı etkinlik kapsamında olmadıkları sürece dersler veya resmi okul saatlerinde öğrenciler tarafından kullanılamaz.  

l Bir öğrenci ebeveynlerini arama gereği duyduğunda, okul telefonunu kullanmasına izin verilecektir.  

 l Ebeveynlerin okul saatlerinde cep telefonuyla çocuklarıyla iletişim kurmamaları, okul idaresine başvurmaları önerilir. Acil durumlarda öğretmenin onayladığı şekilde istisnalara izin verilebilir.  

 l  Öğrenciler, telefon numaralarını yalnızca güvenilir arkadaşlarına ve aile üyelerine vermelidirler.  

 l Ebeveynler ve ziyaretçiler, okulun kabul edilebilir kullanım politikasına uygun olarak cep telefonlarını ve kişisel cihazları kullanmalıdır. 

 l Fotoğraflar veya videolar çekmek için ziyaretçiler ve ebeveynler tarafından cep telefonlarının veya kişisel cihazların kullanılması, okul resim kullanımı politikasına uygun olarak gerçekleştirilmelidir. 

 l Personelin uygun ve güvenli olduğunda sorunlara karşı çıkması beklenir ve her zaman ziyaretçilerin herhangi bir ihlalini idareye bildirecektir.

 l Okulda bulunan öğrencilerin kişisel cihaz kullanımı yasak olmakla beraber, iletişim özgürlüğü asla kısıtlanmamaktadır. Öğrenci isteği üzerine iletişim hakkı sağlanmaktadır.

 l Öğretmen, ebeveyn ve personel tarafından kişisel cihaz kullanımı politikalar kapsamında sınırlı olmak kaydıyla uygundur.

 Kullanım Koşulları

 l Tüm kullanıcılar Okul'un bilgisayar sistemlerini kullanarak, Okul'un söz konusu sistemlerde saklanan veya bu sistemler aracılığıyla gönderilen hiçbir ileti veya verinin gizliliği hakkında herhangi bir beyanda bulunmadığını; Okul'un bu dokümanda belirtilen haklarını saklı tuttuğunu ve söz konusu sistemlerin kullanımının Okul onaylı amaçlar ile sınırlı olduğunu, bu hususta kendilerine gerekli bildirimlerin yapılmış olduğunu kabul ederler.

 l Kullanıcılar aynı zamanda ilgili mevzuata uyacaklarını ve Okul'u yükümlülük altına sokacak her türlü davranıştan kaçınacaklarını kabul ederler.

 l Okul, söz konusu sistemlerin gizlilik ve güvenliğinin sağlanması için gerçekleştireceği çalışmalardan, sistem bozukluğundan veya diğer bir sebepten meydana gelecek veri kaybından veya dosyalara müdahale edilmesinden sorumlu değildir. 

 Okul WEB Sitesi

 l Refika Aksoy İlkokulu olarak web sitemizde okulumuzun adres, telefon, fax ve e posta adres bilgileri bulunmaktadır. 

 l Sitemizde yayınlanan tüm içerikler okul müdürümüzün onayından geçtikten sonra Okul İnternet Sitesi Yayın Ekibi tarafından siteye konulmaktadır.

 l Okulumuzun web sitesi Okul İnternet Sitesi Yayın Ekibimizin sorumluluğunda olup güvenlik önlemleri alınmış durumdadır.

 l Öğrenci çalışmaları, velilerinin izinleriyle yayınlanmaktadır.

 l Okul web sitesi yayın yönergelerine uygun olarak düzenlenmektedir.

 l Okul web sitesinin yönetici hesabı şifrelenerek korunacaktır.

 l Personel veya öğrencilerin kişisel bilgileri yayınlanmayacaktır. 

 l Web sitesi, erişilebilirlik fikri mülkiyet haklarına saygı, gizlilik politikaları okulun yayın yönergelerine uyacaktır. 

 Görüntü ve Videoların Paylaşımı

 l Okul, çevrimiçi paylaşılan tüm resimlerin ve videoların okul resim kullanımı politikasına uygun şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.  

 l Okul, resimlerin ve videoların tümünün, veri güvenliği, Kabul Edilebilir Kullanım Politikaları, Davranış Kuralları, sosyal medya, kişisel cihazların ve cep telefonlarının kullanımı gibi diğer politikalar ve prosedürlere uygun şekilde yer almasını sağlayacaktır.  

 l Paylaşılan tüm resim ve videolar ve öğrenci etkinlikleri, okul yayın politikasına uygun olarak kullanılacaktır.

 l Kullanıcılar, şahsi sosyal medya hesaplarında, okul öğrencileri ve çalışanlarının yer aldığı görselleri, okul yetkili mercileri tarafından onaylanmadan paylaşamazlar.

 l Okul kayıt döneminde her öğrenci velisi izin belgesi imzalar. Bu izin belgesinde öğrenci fotoğraflarının okul resmî web sitesi, okul dergisi, gazete, eTwinning portalı vb. okul tanıtımlarında veli, çocuğunun sınıf resimlerinin paylaşılmasına (e-güvenliğin sağlanması için) M.E.B. 2017/12 nolu genelgesi çerçevesinde kullanılmasına izin verir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.

 l Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak, bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.

 l Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez.

 

İçerik

 l İçerik, öğrencilerin yaş, ilgi ve yeterliliklerine uygun olacaktır.

 l Çevrimiçi etkinlik yapılırken, tüm kullanıcıların katılabileceği siteler üzerinden yapılacaktır.

 l Okul öğrenci ve çalışanlarını ilgilendiren tüm içerik, ancak kontrol ve onay süreçlerinden geçtikten sonra, paylaşıma açık hale gelecektir. 

 l Öğrenciler bilginin erişimi ve değerlendirilmesi becerisi, internetin etkili kullanımı konusunda eğitilecektir.

 l Bir video konferans dersi kaydederken, konferansın başlangıcında kayıt nedeni belirtilmeli ve video konferans kaydı tüm taraflara açık olmalıdır. Kaydedilen malzemeler güvenli bir şekilde saklanacaktır.

 l Okul, bir video konferansa katılmadan önce diğer konferans katılımcılarıyla diyalog kuracak. Okul değilse, okul sınıf için uygun olan materyali teslim aldığını kontrol edecektir.

 

İNTERNET VE BİLİŞİM CİHAZLARININ GÜVENLİ KULLANIMI

 

l İnternetin günümüzde bilgiye ulaşmada en önemli araçlardan biri haline gelmesinden hareketle, doğru bilgiyi en güvenli şekilde öğrencilerimize ve öğretmenlerimize ulaştırmaktayız.

 l Çevrimiçi materyallerin değerlendirilmesi, her konuda öğretme ve öğrenmenin bir parçasıdır ve müfredatta bir bütün olarak görülür.

 l E-güvenlik ve siber zorbalık konularında eğitim öğretim yıl içinde öğrencilere belirli dönem aralıklarında bilgi verilmektedir.

 l Okulumuz 5651 Sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun" hükümlerine uygun güvenlik prosedürlerini uygulamaktadır. MEB tarafından erişim kısıtlaması bulunmaktadır.

l Öğrencilere, okudukları veya gösterilen bilgilerin doğruluğunu kabul etmeden önce eleştirel düşünmeleri öğretilecektir.

l Çalışanların tüm üyeleri, çocukları korumak için tek başına filtrelemeye güvenmeyeceklerinin farkındadır ve gözetim, sınıf yönetimi ve güvenli ve sorumlu kullanım eğitimi önemlidir.

l Kullanıcılar diğer kurum, kuruluş veya kişilerin bilgisayar sistemlerine yetkisiz erişim sağlamak için Okul'un bilgisayar sistemlerini kullanamaz. 

l Kullanıcılar hesaplarının yetkisiz kişilerce kullanılmasının önüne geçilmesi için şifre koruma ve belge koruma dâhil tüm makul önlemleri almalıdır.

l Okul'un bilgisayar sistemleri yalnızca Okul ile ilişkili hususlarda kullanılmalıdır.

l Okul'a ait hiçbir bilgisayar sistemi hakaret içerikli, rahatsız edici veya taciz edici içerikler, zincirleme mektup, yetkisiz toplu mail veya istenmeyen reklamların iletilmesi, kasıtlı olarak elektronik iletişimin kesintiye uğratılması, başkalarının mahremiyetinin ihlal edilmesi, sorumsuz bir şekilde veya başkalarının işlerine engel olacak şekilde kullanılamaz.

 

CEP TELEFONU VE KİŞİSEL CİHAZLARIN KULLANIMI

 

l Refika Aksoy İlkokulu, mobil teknolojilerle yapılan kişisel iletişimin, çocuklar, personel ve anne-babalar için gündelik yaşamın kabul edilen bir parçası olduğunun farkındadır; ancak, bu tür teknolojilerin okulda güvenli ve uygun bir şekilde kullanılmasını gerektirir.

 l Her türlü kişisel cihazların sorumluluğu kişinin kendisine aittir. Okulumuz bu tür cihazların kullanımından doğacak olumsuz sağlık ve yasal sorumlulukları kabul etmez. 

 l Okulumuz öğrencileri, velilerini aramaları gerektiği durumlarda okula ait olan telefonu bir okul idarecisi gözetiminde kullanabilirler.

 l Velilerimiz okul saatleri içerisinde öğrencileriyle görüşme yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler. Eğer zorunlu haller var ise okul yönetiminden izin alarak görüşme yapmaları sağlanacaktır.

 l Çalışanlar kişisel cep telefonlarını ders saatlerinde sessize alacak ya da kapatacaklardır.

 l Kurum çalışanları (öğretmen, idareci, personel vb) ve öğrenciler sosyal medya ya da sohbet programları üzerinden öğrenci ya da kurum çalışanlarından gelecek olan ya da kendilerinin gönderecekleri her türlü içerik ve mesajlaşmanın hukuki sorumluluğunu taşımaktadır, uygunsuz olabilecek her türlü içerik ve mesajlaşma ivedilikle okul yönetimi ile paylaşılır. Böyle bir durumun oluşmasını engellemek için gereken önlemler alınır.

 l Bilişim araçlarını, okul yönetimi ile öğretmenin bilgisi ve izni dışında konuşma yaparak, ses ve görüntü alarak, mesaj ve e-mail göndererek, bunları arkadaşlarıyla paylaşarak eğitim-öğretimi olumsuz yönde etkileyecek şekilde kullanmak aynı zamanda okul ders saatleri içerisinde telefon bulundurmak kesinlikle yasaktır.  

 l Öğrenciler ders başlamadan önce telefonlarını sınıf öğretmenine vermeklle yükümlüdür. 

 

E GÜVENLİK EĞİTİMİ

 Personel Eğitimi

 l Okulumuzun tüm üyelerine yasadışı içerik, güvenlik ihlali, siber zorbalık, cinsel içerikli mesajlaşma, çocuk istismarı, kişisel bilgi güvenliği gibi çevirimiçi riskler konusunda eğitimler düzenlenip bilgilendirilecektir. 

 l PDR bölümü  tarafından her yıl güncellenerek düzenlenen "siber zorbalık"  seminerleri düzenlenerek bilgilendirmeler yapılacak.

 l Personelin tümüne; profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli şekillde sağlanacaktır.

 leTwinning mesleki gelişim portalından çevrimiçi seminer ve online mesleki gelişim etkinliklerine katılmakta ve yeni gelişmeleri takip etmektedirler.

 l Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanır, tartışılır ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır.

 l Okul personelinin hepsi, davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkındadır.

 l Personel, İnternet trafiğinin izlenebileceğini ve tek bir kullanıcıya kadar izlenebileceğinin farkındadır.

 l Okul sistemlerini ve cihazlarını kullanırken takdir yetkisi ve profesyonel davranış gereklidir.

 l Okul, çalışanların öğrencilerin yaşlarına ve yeteneklerine göre kullanması gereken yararlı çevrimiçi araçları vurgulamaktadır.

 

Öğrencilerin Eğitimi

 l Eğitim gören her öğrenci; "Çevrimiçi Güvenlik" ve "Siber Zorbalık " alanlarında PDR birimi tarafından her yıl düzenli olarak bilgilendirilecektir.

 l Öğrencilere her yıl en az bir kere görsel sanatlar dersinde "Çevrimiçi Güvenlik" ve "Siber Zorbalık" temalarında çalışmalar yaptırılarak bu konular hakkında bilinçlendirilmesi sağlanacak.

 l Çocuklarda bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için bilgilendirmeler yapılacaktır.

 l Ders müfredatlarına sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesi tüm öğretmenlerimiz tarafından sağlanacaktır.

 l Okul, öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun olarak çevrimiçi güvenliği geliştirmek için akran eğitimini uygulayacaktır.

 l İnternetin ve teknolojinin güvenli ve sorumlu kullanımı, müfredatta ve tüm konularda güçlendirilecektir.

 l Öğrenciler, Kabul Edilebilir Kullanım Politikasını, yaşlarına ve yeteneklerine uygun bir şekilde okumak ve anlamak için desteklenecektir.

 

Velilerin Eğitimi

 l Velilere e-Güvenlik ve Siber Zorbalık ile ilgili yapılan araştırma ve önerileri içeren broşürler her yıl güncellenerek gönderilecek. l Sınıf öğretmenleri tarafından velilere,  "Güvenlik Problemi" ve "Siber Zorbalık" durumlarında izlenmesi gereken yol haritasıyla ilgili bilgilendirme yapılır. l Okulumuzda, belirli aralıklarla velilere yönelik e güvenlik hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız. Bununla ilgili olarak okulumuzda yapılan veli toplantılarında gündem maddelerine alınmakta ve okul web sayfasından bilgilendirme yazıları paylaşılmaktadır. l Çevrimiçi güvenlik konusundaki ebeveynler için bilgi ve rehberlik, velilere çeşitli biçimlerde sunulacaktır. l Velilerin, çevrimiçi olarak çocukları için olumlu davranışları rol modellemeleri teşvik edilecektir. 

ÇEVRİMİÇİ OLAYLAR VE KORUMA

 

l Okulumuzun tüm üyelerine yasadışı içerik, güvenlik ihlali, siber zorbalık, cinsel içerikli mesajlaşma, çocuk istismarı, kişisel bilgi güvenliği gibi çevirimiçi riskler konusunda bilgilendirmeler yapılacaktır.  l Okulumuzda internet, bilgi teknolojileri ve ekipmanlarının yanlış kullanımı ile ilgili tüm şikayetler okul yönetimine bildirilecektir. l Yaşanan olumsuzluklarda öğrenciler güvenilir bir yetişkinden yardım isteyecek, çevrimiçi güvenlik  sorunlarına destek sağlanacaktır. l Sorunların çözümünde çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb), veliler ve öğrenciler okul ile birlikte hareket etmelidir. l Okulumuzda her yıl 'Güvenli İnternet Günü " çeşitli faaliyetlerle 10-11 Şubat tarihlerinde kutlanacak, ayrıca velilere e güvenlik hakkında yazılarla bilinçlendirme yapılacak, hafta boyunca seminerler, tanıtıcı afişlerle etkin katılım sağlanacak, (gig.org.tr) - Daha Güvenli İnternet Günü Türkiye´de resmi sayfası ile veli ve öğrencilere tanıtımı yapılacak. l Okul öğretmenlerimiz eTwinning portalında da etkinlikler planlayacaklar. l e-Güvenlik okulun tüm personelinin sorumluluğundadır.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi