ETKİN DERS DİNLEME

ETKİN DERS DİNLEME

Aşağıda dinleyerek öğrenmede verimi arttıracak, sınavlara hazırlanmanızı kolaylaştıracak ve başarınızı yükseltecek bir yöntem anlatılmaktadır.

1.     Derse girmeden önce konuyla ilgili ön okuma yapın. Bu dersi dersten önce çalışmak anlamına gelmez. Yapılacak ön okumanın amacı o konuyla ilgili temel kavramları tanımaktır. Dersten önce konuları okurken cevaplandırılmasını isteyeceğiniz soruların neler olabileceğini düşünün. Bunun dört yararı vardır.

-Uyanık kalırsınız. -Dikkat kopmalarını önler, dikkatinizi sürdürürsünüz. -Aktif katılımda bulunursunuz. -Motivasyonunuz artar.

2.     Ders konusu, bir konunun temelini oluşturan belirli fikirleri içerir. Bu fikirlerin neler olduğuna dikkat edin. Genellikle anahtar fikirler örneklerle, açıklamalarla, kanıtlarla desteklenir. Kendi kendinize sürekli olarak şu soruları sorun.

-Burada teme fikir nedir? -Öğretmenin burada bu örneği vermesinin sebebi nedir? -Öğretmenin bu anlattığı neyi ortaya koyuyor?             Bu sorularla anahtar fikirleri, temel kavramları bulmanız mümkün olacaktır.

3.     Konu anlatılırken "çoğunlukla, sonuç olarak, kısaca, her zaman, şunu unutmayın ki, burada esas fikir" gibi kelimelere dikkat edin. Bu kelimelerden sonra mutlaka önemli şeyler anlatılır.

4.     Aktif bir dinleyici olmak aynı zamanda eldeki imkanlardan en iyi biçimde yararlanmayı gerektirir. Bunun için yapmanız gereken şunlardır.

-Derse zamanında gelin. -Görebileceğiniz, duyabileceğiniz bir yere oturun.

5.     Öğretmene konuyla ilgili sorular sorun. Konuyla ilgili kendi fikirlerinizi öğretmeninizle veya dersten sonra bir arkadaşınızla paylaşın. Sorularınıza verilen cevabı anlamadıysanız veya anlatılan yeterli olmadıysa, yeni sorular sorun ve ek açıklamalar isteyin. Aklınıza gelen soruları veya konuyla ilgili yorumları unutmamak için defterinize not edin.

6.     Not tutmak, duyduklarınıza mantıklı bir çerçeve sağlayarak dersi etkin bir şekilde dinlemenize yardımcı olur. Not tutmak öğrenmenin gerçekleşebilmesi için ön şartları yerine getirmeye imlan verir. Bunlar:

-Uyanıklık ve dikkat -Aktif katılım -Motivasyon ve -Sonuçların geri bildirimidir.            

*Not tuttuğunuz zaman notlarınızı bütünüyle düzenleyebilmeniz için fikirleri ve önemli noktaları araştırmak gereği duyarsınız.            

*Not tutmak, öğrenilen malzemenin hatırda tutulmasını dolayısıyla unutulmamasını sağlar. Bu da eğitim başarısını yükseltir.            

*Ders dinlerken tuttuğunuz notların kolay anlaşılabilen kısa ve açık notlar olmasına dikkat edin.            

*Not tuttuğunuz kağıt konusunda cömert olun. Hiçbir zaman küçük bir kağıda ve küçük küçük yazarak sıkıştırmaya çalışmayın. Not tuttuğunuz bir defteriniz olsun. Sayfanın altında üstünde boşluklar bırakarak not alın. Böylece bu boşluklara daha sonra gelen bilgileri veya kendi düşüncelerinizi eklemek mümkün olabilir.            

*Her yeni fikri yeni bir satır yazın.            

*Kendiniz için bir kısaltma dili belirleyin ve not tutarken bu dili kullanın.            

*Kağıda geçireceğiniz şema, şekil ve tablolar varsa bunlara uygun boş yer bırakın.            

*Notlarınızı temize çekin. Bu işlemi mümkünse notları tuttuğunuz günün akşamı veya en geç bir sonraki dersten önce yapın.            

*Notlarınızı temize çekerken, boşlukları dolduracak, konu üzerinde düşünecek ve mükemmel bir tekrar yapmış olacaksınız. Böylece sınıava hazırlanmanız son derece kolaylaşmış olacaktır.            

*Önemli kelimelerin altını çizin, renkli kalemler kullanın, işaretlemeler yapın.            

*Öğretmenin "bu önemlidir" dediğini mutlaka yazın ve onu altını çizerek işaretleyin.              

Yukarıda anlatılan çalışma sistemi size zaman kaybı gibi gelebilir. Oysa bu çalışma sistemi hem sizin derse katılmanızı sağlayacak hem de sınavlara girerken yapacağınız tekrarları kolaylaştıracaktır.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi